Program obilježavanja Dana Općine Baška i ove godine je povezao dva blagdana – Dan antifašističke borbe 22. lipnja i Dan državnosti 25. lipnja. Na Dan antifašističke borbe, predstavnici Općine i Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka – Ogranak Baška položili su vijence na spomenike u Dragi Bašćanskoj, Jurandvoru i Baški, a istog dana na Paladi je otvoren izložbeno prodajni sajam tradicionalnih i eko proizvoda, rukotvorina i ručnih radova, koji je trajao do 25. lipnja.

Središnje mjesto zabavnog programa sve dane je bila Stara riva u Baški, gdje je 23. lipnja održana manifestacija VINOFEST, na kojoj je Udruga vinara otoka Krka „Bukaleta“ dodijelila priznanja nagrađenim vinarima, uz degustaciju vina nagrađenih na 8. komisijskom ocjenjivanju vina otoka Krka. Nagrade su uručili Općinski načelnik Toni Juranić i njegova zamjenica Rafaela Frgačić, a u programu su nastupili članovi KD „Šoto“ iz Jurandvora i klapa „Zvonimir“.

Na dan Općine 24. lipnja, uz svetu misu „po starinski“ i blagoslov u crkvi Sv. Ivana, obilježen je blagdan zaštitnika Svetog Ivana Krstitelja.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Galeriji „Zvonimir“, u nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju, uz nastup klape „Zvonimir“. Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj obratila se prigodnim govorom u kojem je, na početku mandata novog saziva vijeća, izrazila uvjerenje da će svi predstavnici vlasti, bez obzira na stranačka opredjeljenja, težiti istim ciljevima u svrhu daljnjeg razvoja lokalne samouprave i dobrobiti Općine Baška i svih njenih stanovnika.

Predsjednica vijeća je uručila posebno priznanje treneru Judo kluba „Krk“ Aleksandru Hrastu i prigodne poklone djeci iz Baške koju uspješno trenira dugi niz godina. Priznanje je uručeno i dugogodišnjem predsjedniku NK „Vihor“ Gojku Štefaniću, za iznimne zasluge u izgradnji ugleda kluba, te postizanju izvanrednih sportskih rezultata okrunjenih osvajanjem prvenstva u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi u sezoni 2016/17. i plasmanom u viši rang natjecanja – Četvrtu hrvatsku nogometnu ligu. Prigodnu nagradu primila je i učenica generacije Područne osnovne škole u Baški Zara Čubranić, koja je svih osam razreda završila s odličnim uspjehom.

Posebna zahvalnica Općine Baška dodijeljena je Mestnoj občini Murska Sobota, koja je ustupila zgradu svog odmarališta za održavanje školske nastave tijekom izvođenja radova rekonstrukcije zgrade osnovne škole u Baški.

Predstavnicima prijateljske općine Nuštar uručena je donacija Općine Baška, kao pomoć za liječenje teško oboljelog trenera Streljačkog kluba „Nosteria“ Darka Kneževića. Nakon sjednice su predstavnici Općine Baška, Općine Nuštar i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata položili vijence na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški.

Na terenima sportskog centra Zablaće NK „Vihor“ je u poslijepodnevnim satima organizirao nogometni turnir u kategoriji morčića, a prijepodne je odigrana revijalna prijateljska utakmica između „Vihora“ i „Mladosti“ iz Marije Bistrice. U večernjim satima na Staroj rivi je održana pučka fešta uz nastup Davorina Bogovića s pratećom grupom i riječke grupe „PleteRi“. Bašćanske udruge pobrinule su se za bogatu ugostiteljsku ponudu specijaliteta od mesa i divljači.

Pučka fešta održana je i na Dan državnosti 25. lipnja na Staroj rivi, gdje su vrijedni članovi udruga ponudili riblje specijalitete. Nevrijeme s pljuskom koje se predveče spustilo nad Bašku nije omelo nastup poznate grupe „Belfast food“, koja je po prestanku kiše zaključila program obilježavanja Dana Općine Baška.

Foto: Luka Tabako