Bogatim programom, koji je uključio i dva državna blagdana – Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, Općina Baška obilježila je blagdan svog zaštitnika Sv. Ivana i Dan Općine Baška.

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja, Općinski načelnik je u pratnji članova Udruge antifašista i antifašističkih boraca otoka Krka položio vijence na spomenike antifašistima u Dragi Bašćanskoj, Jurandvoru i Baški, te na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški. Kiša koja je padala cijelo jutro ipak je prestala u poslijepodnevnom satima, te je na novouređenom jogu kod Doma kulture u Baški održan boćarski turnir na kojem je očekivano najbolja bila ekipa Drage Bašćanske. Vrijedni organizatori iz Mjesnog odbora Baška uz sportski dio za sve učesnike i gledatelje priredili su ugodno druženje uz zakusku, te je za očekivati da će turnir postati tradicionalan.

Subotnje jutro 23. lipnja počelo je dočekom gostiju iz prijateljske Općine Nuštar, koji su u društvu predsjednice Općinskog vijeća Tanje Grlj i nekolicine vijećnika, te predstavnika Mjesnog odbora Baška i NK „Vihor“ isplovili na cjelodnevni izlet brodom na otoke Goli i Grgur. Tijekom dana na Maloj rivi su postavljeni štandovi Sajma hrvatskog sela u organizaciji Hrvatske udruge poljoprivrednika, koji je potrajao sve do 25. lipnja. U večernjim satima je na Staroj rivi grupa „mali s VELIKIM“ zagrijala goste za nastup poznatih KOKTELSA, a za bogatu ugostiteljsku ponudu pobrinuli su se članovi Mjesnog odbora i DVD Baška.

Program obilježavanja Dana Općine Baška, na Ivanju 24. lipnja počeo je Svetom misom u Crkvi Svetog Ivana. Točno u podne položeni su vijenci na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški, gdje su općinski načelnik i predsjednica Općinskog vijeća, uz predstavnike braniteljskih udruga i goste iz prijateljske Općine Nuštar odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon toga je u Galeriji „Zvonimir“ održana Svečana sjednica Općinskog vijeća koju je uveličao veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog i društvenog života, te predstavnici političkih stranaka, udruga i poslovnih subjekata.

Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj u svom izlaganju istaknula je da ove 2018. godine Dan Općine Baška slavimo u godini kada obilježavamo 25. obljetnicu osnivanja Općine Baška, u kojem razdoblju se Općina razvijala odlučno i promišljeno, te razumno i uravnoteženo. Uz osvrt na započete i planirane projekte, predsjednica vijeća izrazila je uvjerenje da svi vijećnici, bez obzira na stranačka opredjeljenja, teže istim ciljevima – daljnjem razvoju lokalne samouprave, poticanju proizvodnje, zapošljavanja mladih ljudi, a stalno vodeći brigu o odgoju i obrazovanju, sportu, zaštiti zdravlja, te stvaranju učinkovitih socijalnih programa za sve one sugrađane kojima je takva briga i pomoć potrebna.

Uz izaslanika ministra mora, prometa i infrastrukture, saborske zastupnike, županijske vijećnike i čelnike jedinica lokalne samouprave otoka Krka, posebni gosti na svečanoj sjednici bili su dobitnici javnih priznanja Općine Baška. Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj uručila je godišnje nagrade Općine Baška za 2018. godinu Romini Fantov Hrelja, Sonji Polonijo, Goranu Frgačiću i Kulturnom društvu „Šoto“ Jurandvor. Nagrada Općine Baška za životno djelo uručena je prof.dr.sc. Milivoju Dujmoviću, koji se u emotivnom nastupu obratio nazočnima i zahvalio u svoje ime i ime svih dobitnika javnih priznanja.

Općinski načelnik Toni Juranić uručio je nagrade odličnim učenicama Srednje škole „Hrvatski kralj Zvonimir“ Krk koje dolaze iz Baške Dajani Mihalić i Iris Tomašić, te odličnim učenicima Područne osnovne škole u Baški Nicol Čačić, Vanji Milosavljević, Luci Petrinić i Adrianu Tironiju.

Na kraju svečane sjednice, nakon kraćeg prigodnog govora Općinskog načelnika, nazočnima su se obratili izaslanik predsjednika Županijske gospodarske komore Vedran Devčić i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić. Pozdrave i čestitke župana Primorsko-goranske županije prenijela je njegova izaslanica doc.dr.sc. Koraljka Vahtar-Jurković. U ime čelnika jedinica lokalne uprave otoka Krka obratio se gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, a čestitkama se pridružio i načelnik prijateljske Općine Nuštar Hrvoje Drinovac. Svečanost je svojim nastupom uveličala klapa „Zvonimir“.

U poslijepodnevnim satima, na terenima sportskog centra Zablaće odigrana je utakmica veterana NK „Vihor“ i prijateljske Općine Nuštar, a između dva bunara na Paladi održani su programi dječje kreativne radionice.

Sve fotografije (131 fotografija) možete preuzeti s linka: https://we.tl/ZKYcRdCmql

Večernji program počeo je nastupom riječke grupe „PleteRi“, a nakon bakljade i vatrometa u 22:00 sata na pozornicu je izašao legendarni Mladen Grdović, oduševljeno pozdravljen od brojne publike koja se više od dva sata zabavljala uz svima poznate pjesme. Nakon koncerta Mladen Grdović udovoljio je valjda svakoj zamolbi za „selfie“, te se jedva probio do terase obližnjeg lokala na kojoj se kraće vrijeme uz čaj družio s Općinskim načelnikom, predsjednicom općinskog vijeća i vijećnicima, te gostima iz Nuštra. Istovremeno su svoj nastup do kasno u noć nastavili „PleteRi“, a cijelu večer su se lovci i članovi Udruge hrvatskih branitelja brinuli da gosti ne ostanu gladni i žedni.

Dan državnosti 25. lipnja protekao je u odmoru od šušura prethodne večeri, a u večernjim satima nastupile su domaće snage – klapa „Zvonimir“ i Kulturno društvo „Šoto“ iz Jurandvora, koji su svojim nastupom počastili mještane i goste Baške. Pučka zabava nastavljena je u latino ritmu uz grupu „LOS KOLEGOS“, koja je u ponoć zaključila program obilježavanja Općine Baška.

Tekst: Darko Krpan / Foto: Luka Tabako