Otvaranjem izložbeno prodajnog sajma tradicionalnih i eko proizvoda, rukotvorina i ručnih radova „Domaće ruke“, 20. lipnja 2023. godine započeo je Program obilježavanja Dana Općine Baška i 30. godišnjice od utemeljenja Općine.

Sljedećeg dana, 21. lipnja je u Galeriji „Zvonimir“ u Baški održana prezentacija monografije dr. sc. Antona Bozanića „Baška i bašćansko područje – povijesni hod, razvoj, nova naselja i župe“. Veliki interes napunio je Galeriju, a nakon obraćanja recenzenata i autora, te Općinskog načelnika, svi nazočni su dobili primjerke monografije s posvetom autora.

Na državni blagdan – Dan antifašističke borbe 22. lipnja, vijence na spomenike u Dragi Bašćanskoj, Jurandvoru i Baški položili su predsjednica Općinskog vijeća i Općinski načelnik, zajedno s predstavnicima Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka – Ogranak Baška. Istoga dana u večernjim satima na Staroj rivi u Baški nastupila je grupa „Abbazia“ izvodeći hitove kultne švedske grupe ABBA.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je 23. lipnja u hotelu „Corinthia“, u nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju. Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj obratila se prigodnim govorom u kojem je istaknula da vijeće na polovici svog mandata nastavlja raditi s ciljem dobrobiti žitelja Baške, Jurandvora, Batomlja i Drage Bašćanske, kao i prosperiteta cijele Općine. Čestitala je blagdan Svetog Ivana, zaštitnika Općine Baška, te dragim gostima zaželjela ugodan daljnji boravak u Baški.

Općinski načelnik u svom obraćanju posebno je naglasio 30. godišnjicu od utemeljenja Općine Baška, te evocirao uspomene na prvu, konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća čiji je i sam bio član. Pozdravio je nazočne živuće članove prvog saziva Općinskog vijeća, kao i nazočne živuće predsjednike svih saziva u razdoblju od 1993. do 2017. godine.

Predsjednica vijeća je uručila godišnje nagrade Općine Baška za 2023. godinu Dinku Galjaniću za iznimna dostignuća i doprinos od osobnog značaja za razvitak i ugled Općine Baška i Juraju Bonefačiću-Bajici za doprinos očuvanju autohtonog stočarstva. Godišnju nagradu Nogometnom klubu „Vihor“ za 100. godišnjicu kluba i doprinos razvoju sporta primila je tajnica Kluba Vera Bonefačić. Župi Sv. Ivana Krstitelja Baška dodijeljena je Godišnja nagrada za 300. obljetnicu od izgradnje župne crkve i doprinos duhovnom i kulturnom razvoju zajednice. Nagradu je primio župnik mons. mr. Ivan Milovčić, koji se u ime Župe i svih nagrađenih zahvalio istaknuvši da su nagrade priznanja za dosadašnji rad, ali i poticaj dobitnicima i svim ostalima za buduće uspjehe i doprinos zajednici.

Prigodnu nagradu je od Općinskog načelnika primila i učenica generacije Područne osnovne škole u Baški Erin Španjol, koja je svih osam razreda završila s odličnim uspjehom.

Nazočne je pozdravio načelnik prijateljske Općine Nuštar Hrvoje Drinovac, a pozdrave i čestitke župana Primorsko-goranske županije prenio je njegov izaslanik Zlatan Marunić.  Gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić obratio se u svoje i u ime načelnice i načelnika svih općina otoka Krka, ali i kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.

Uz klapu „Zvonimir“, u programu svečane sjednice nastupili su članovi Kulturnog centra „Gatalinka“ iz Vinkovaca, koji borave u Općini Baška kao gosti Kulturnog društva „Šoto“ iz Jurandvora. Najveći aplauz dobila su djeca iz bašćanskog dječjeg vrtića, koja su oduševila nazočne nastupom kojeg su pripremile odgajateljice Ivona Čižmešija i Sara Krstinić-Nikić.

U poslijepodnevnim satima 23. lipnja održan je boćarski turnir „4 sela“ na jogu kod Doma kulture u Baški u organizaciji Sportskog društva „Vihor“, uz pobjedu ekipe Drage Bašćanske, a navečer je na Staroj rivi nastupila grupa „Whiteheads“

Na Dan Općine 24. lipnja, blagdan zaštitnika Svetog Ivana Krstitelja obilježen je uz svetu misu „po starinski“ i blagoslov u crkvi Sv. Ivana. Nakon mise, predsjednica i članovi Općinskog vijeća, Općinski načelnik i predstavnici prijateljske Općine Nuštar su zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga položili vijence na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški.

U poslijepodnevnim satima na terenima sportskog centra Zablaće Nogometni klub „Vihor“ je organizirao Memorijalni nogometni turnir veterana „Ivica Juničić Junac“.

U večernjem programu na Staroj rivi nastupili su članovi Kulturnog društva „Šoto“ i njihovi gosti iz Vinkovaca. Uslijedio je nastup popularnog Dražena Zečića, a za bogatu ugostiteljsku ponudu mesnih i ribljih specijaliteta pobrinuli su se bašćanski lovci i članovi Športskog ribolovnog društva „Škrpina“.