Bogatim programom, koji je uz blagdan Tijelova uključio i dva državna blagdana – Dan antifašističke borbe i Dan državnosti, Općina Baška obilježila je blagdan svog zaštitnika Sv. Ivana i Dan Općine Baška.

Na Tijelovo 20. lipnja, nakon sv. mise u crkvi Presvetoga Trojstva, prema Paladi je krenula tradicionalna tijelovska procesija. U popodnevnim satima istoga dana na Paladi su postavljeni štandovi prodajnog sajma tradicionalnih i eko proizvoda, rukotvorina i ručnih radova, koji je potrajao sve do 25. lipnja.

U petak, 21. lipnja, na jogu kod Doma kulture u Baški održan je boćarski turnir „Kup Sv. Ivana – 4 sela“ na kojem je i ove godine najbolja bila ekipa Drage Bašćanske, ispred ekipa Jurandvora, Batomlja i Baške. Nakon prvog turnira prošle godine, vrijedni organizatori iz Mjesnog odbora Baška nastavili su tradiciju i uz sportski dio za sve učesnike i gledatelje priredili ugodno druženje uz zakusku. Iste večeri u Domu kulture u Baški održana je dječja predstavu „Bašćanska fameja“ autorice Sonje Polonijo, u izvedbi učenika – polaznika dijalektalne radionice KD „Šoto“.

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja, predstavnici Općine i članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca otoka Krka položili su vijence na spomenike antifašistima u Dragi Bašćanskoj, Jurandvoru i Baški, te na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški. Nevrijeme s kišom koje je započelo u popodnevnim satima nije prestalo do kasne večeri, te je onemogućilo održavanje programa na Staroj rivi, kojeg je pripremilo Društvo „Sinjali“ u prigodi uključivanja novog osvjetljenja crkve Sv. Ivana.

Nedjeljno jutro 23. lipnja počelo je dočekom gostiju iz prijateljske Općine Nuštar, a u popodnevnim satima na terenima Sportskog centra Zablaće održana je nogometna utakmica veterana u spomen na Ivicu Juničića Junca. Programe dječje kreativne radionice, koji su održani u popodnevnim satima na Paladi, dopunio je nastup žonglera i akrobata. U večernjim satima na Staroj rivi su goste zabavljale grupe“PleteRi“ i „GROOVERSI“, a za bogatu ugostiteljsku ponudu pobrinuli su se članovi Sportskog društva „Vihor“ i DVD Baška.

Program obilježavanja Dana Općine Baška, na Ivanju 24. lipnja počeo je Svetom misom u Crkvi Svetog Ivana. Točno u podne položeni su vijenci na spomen obilježje Domovinskog rata u Baški, gdje su općinski načelnik i predsjednica Općinskog vijeća, uz predstavnike braniteljskih udruga i goste iz prijateljske Općine Nuštar odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon toga je u hotelu „Corinthia“ održana Svečana sjednica Općinskog vijeća koju je uveličao veliki broj gostiju iz političkog, kulturnog i društvenog života, te predstavnici političkih stranaka, udruga i poslovnih subjekata.

Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj u svom izlaganju izvijestila je o radu Općinskog vijeća tijekom proteklih godinu dana, u kojem razdoblju je raspravljen niz važnih tema i izvještaja. Posebno je istaknula da su sve odluke, kao i proračun, donesene gotovo jednoglasno, a ako je i bilo sitnijih razmimoilaženja u stavovima i razmišljanjima, sve je bilo bez imalo primjesa politikantstva. Uz osvrt na započete i planirane projekte, predsjednica vijeća izrazila je uvjerenje da svi vijećnici, bez obzira na stranačka opredjeljenja, teže istim ciljevima – daljnjem razvoju lokalne samouprave, poticanju proizvodnje, zapošljavanja mladih ljudi, a stalno vodeći brigu o odgoju i obrazovanju, sportu, zaštiti zdravlja, te stvaranju učinkovitih socijalnih programa za sve one sugrađane kojima je takva briga i pomoć potrebna.

Uz izaslanicu župana Primorsko-goranske županije, županijske vijećnike i čelnike jedinica lokalne samouprave otoka Krka, posebni gosti na svečanoj sjednici bili su dobitnici javnih priznanja Općine Baška. Predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj uručila je godišnje nagrade Općine Baška za 2019. godinu Deniju Šesniću, Magdaleni Čačić i Boćarskom klubu „Jabuka“. Nagrada Općine Baška za životno djelo uručena je Draganu Karlu Joksimoviću, koji se u emotivnom nastupu obratio nazočnima i zahvalio na dodijeljenom priznanju. Općinski načelnik Toni Juranić uručio je nagrade odličnim učenicima Područne osnovne škole u Baški Lauri Radmilo i Dinu Čižmešija.

Na kraju svečane sjednice, nakon kraćeg prigodnog govora Općinskog načelnika, nazočnima se kao  izaslanica župana Primorsko-goranske županije obratila voditeljica Područne škole Baška Kristina Ivošić. U ime čelnika jedinica lokalne samouprave otoka Krka obratio se gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić. Svečanost je svojim nastupom uveličala klapa „Zvonimir“.

Sve fotografije (131 fotografija) možete preuzeti s linka: https://we.tl/t-yx9HU4gvE9

Večernji program počeo je nastupom riječke grupe „PleteRi“, a nakon bakljade i vatrometa u 22:00 sata na pozornicu je izašao Miroslav Škoro, na svoj prvi nastup nakon objave kandidature za predsjednika Republike Hrvatske. Tijekom nastupa nijednom nije spominjao politiku, a bilo kakvu izjavu u tom smislu od njega nisu uspjele izvući ni brojne novinarske ekipe koje su povodom njegovog nastupa došle u Bašku.  Prije koncerta Općinski načelnik Toni Juranić se u društvu gostiju iz Nuštra i Lovasa kratko susreo s Miroslavom Škorom, te ga pozdravio i zaželio uspješan nastup i ugodan boravak u Baški.

Ovom prigodom valja istaknuti da je nastup Miroslava Škore ugovoren još sredinom ožujka, a objava predsjedničke kandidature neposredno prije nastupa u Baški, uz novinare je privukla velik broj gostiju iz drugih mjesta otoka Krka, pa i šire. Stara riva i Palada bile su pune ljudi koji su pratili nastup, a Općinski načelnik procjenjuje da je oboren rekord u broju posjetitelja kojeg je prošle godine postavio Mladen Grdović.

Nakon predsjedničkog kandidata, svoj nastup do kasno u noć nastavili su „PleteRi“, a cijelu večer su se lovci i članovi udruge branitelja brinuli da gosti ne ostanu gladni i žedni.

Dan državnosti 25. lipnja protekao je u odmoru od šušura prethodne večeri, a u večernjim satima podmladak Kulturnog društva „Šoto“ nastupio je na korijenu Stare rive i uz zvuke sopila mještanima i gostima Baške predstavio dio naše bogate folklorne baštine. Pučka zabava nastavljena je u latino ritmu uz grupu „LOS KOLEGOS“ do kasnih večernjih sati, kada su na pozornicu stupili članovi bašćanske grupe A5N na svom prvom promotivnom nastupu, kojim su stavili „točku na i“ programa obilježavanja Dana Općine Baška.

Tekst: Darko Krpan / Foto: Luka Tabako