U sklopu službenog posjeta pravosudnim tijelima Primorsko-goranske županije, ministar pravosuđa Ante Šprlje i njegova pomoćnica Renata Duka posjetili su 12. svibnja 2016. godine Općinu Baška.

Ministra je u Društvenom domu u Jurandvoru dočekao Općinski načelnik Općine Baška mr.sc. Toni Juranić, te ga izvijestio da je dovršen postupak obnove zemljišne knjige za katastarsku općinu Baška-nova, ali isti nije nastavljen za katastarske općine Jurandvor, Batomalj i Draga Bašćanska. Zbog proteka vremena, kako bi ubrzala nastavak postupka Općina Baška uložila je sredstva i angažirala Geodetski zavod Rijeka za prikupljanje podataka kako bi se upravni postupak izlaganja na javni uvid i obnova zemljišne knjige završili u kratkom roku.

Direktor Geodetskog zavoda Damir Delač upoznao je goste s postupkom predizlaganja za katastarsku općinu Jurandvor, kojeg djelatnici Geodetskog zavoda provode u prostorijama Društvenog doma u Jurandvoru. Ministru i njegovoj pomoćnici predočio je rezultate dosadašnjeg postupka, te izrazio uvjerenje da će prikupljeni podaci znatno skratiti vrijeme potrebno za provođenje upravnog postupka.

Nakon obilaska Vele plaže, koja se posebno dojmila ministra, nastavljen je razgovor u kojem je Općinski načelnik naglasio interes Općine Baška za što skoriji nastavak upravnog postupka izlaganja katastarskih podataka i obnove zemljišne knjige, te izrazio spremnost Općine za sufinanciranje postupka. Ministar i njegova pomoćnica istaknuli su da će u kratkom roku razmotriti mogućnost određivanja povjerenstva, te predložiti uvjete sufinanciranja ne samo za katastarsku općinu Jurandvor, nego i za Batomalj i Dragu Bašćansku.

Tekst: D. Krpan / Foto: Luka Tabako