Vezano uz učestale upite stanovnika Općine Baška o suzbijanju borovog četnjaka, ovim putem obavještavamo javnost kako su Općina Baška i TD „Baška“ d.o.o. krajem 2020. godine kontaktirali Hrvatske šume d.o.o. u vezi najezde nametnika borovog prelca/četnjaka.

Po pitanju nadležnosti odgovoreno je kako je suzbijanje borovog četnjaka u nadležnosti Hrvatskih šuma na državnim površinama, a na privatnim površinama u nadležnosti njihovih vlasnika.

Kad se radi o borovom četnjaku, važno je napomenuti da se nametnik nalazi uglavnom na starim stablima (starost oko 90 godina) crnog bora gdje jako rijetko izaziva veće probleme, kao što su odumiranje i sušenje stabala. Dolaskom proljeća stabla će se oporaviti i opet postati zelena. Gusjenice ozbiljne posljedice ostavljaju na novo pošumljenim dijelovima šuma gdje mlade biljke brzo odumiru uslijed „žderanja iglica“. Takvih površina na području Općine Baška ima oko 50-ak ha kojima gospodari Šumarija Krk te se navodi kako njih zadnjih godina uspijevaju obraniti mehaničkim uklanjanjem gnijezda borovog četnjaka i njihovim spaljivanjem.

Tretiranje insekticidima ne radi se iz ekoloških razloga, a i zbog prisutnosti ovaca lokalnog stanovništva na tim površinama. U ovoj i prethodnoj godini zabilježena je vrlo velika najezda ovog nametnika te se pretpostavlja da se ove godine zbog toga izleglo više generacija leptira, najvjerojatnije uslijed klimatskih promjena koje nas prate.

U nastavku se daje i dopis Hrvatskih šuma od 18. veljače 2021. godine kojim je Općina Baška, na ponovljeni zahtjev i službeno obavještena o problematici suzbijanja borovog četnjaka.

PDF dokumentHrvatske šume – Obavijest