Pozivaju se svi zainteresirani mještani na informativnu radionicu koja se organizira u suradnji s tvrtkom Delfin grupa d.o.o. Rijeka, na temu „Kako dobiti 60% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća”. Radionica je za građanstvo potpuno besplatna, a bit će održana u utorak, 28. rujna 2021. godine u 18:00 sati, u galeriji „Zvonimir“ na adresi Ulica kralja Zvonimira 114, Baška.

Cilj ovih programa je nastaviti poticati primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede i povećati kvaliteta boravka u prostoru. Građanima se tako, neovisno o lokaciji, sa do 60% sredstava sufinancira povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204.000,00 kuna bespovratnih sredstava.

Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice te više od 50% površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Građani mogu donijeti dokumentaciju svog objekta te potražiti savjet na radionici vezano uz mjere, dokaz legalnosti objekta, vlasništvo.

OPĆINA BAŠKA