Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite životinja, u sjedištu Primorsko-goranske županije predstavljena je slikovnica „Izgubljeni Flegi“, namijenjena djeci od 3 do 7 godina. Time i ove godine županijska radna skupina za zaštitu životinja (KRAS) promovira i potiče svijest javnosti za brigu o životinjama. Uz predsjednika KRASA-a, zamjenika župana Petra Mamulu i resornu pročelnicu Melitu Raukar, predstavljanju su prisustvovali autorica slikovnice Sandra Medica, ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić te Anja Babić iz Gradske knjižnice Rijeka.

Slikovnica „Izgubljeni Flegi“ kroz dinamičnu priču o izgubljenom psu djecu upoznaje s osnovnim elementima zaštite životinja učeći ih o obvezama i odgovornostima vlasnika pasa, ulozi komunalnog redara i odgovarajućem postupanju kod pronalaska psa. Priča je prožeta ljubavlju prema životinjama i ima sretan završetak; Flegi je u konačnici vraćen svojoj vlasnici.

********
Slikovnica u digitalnom obliku.
********

Predstavljanje i čitanje slikovnice odvijati će se u 4 knjižnice na 4 različite lokacije, a što će biti posebno najavljeno i na web stranicama svake od knjižnica i društvenim mrežama. Svako dijete koje bude uključeno u ove radionice, na poklon će dobiti slikovnicu. Isto tako slikovnica će se podijeliti dječjim vrtićima i osnovnim školama diljem PGŽ.

Slikovnica je financirana sredstvima Primorsko-goranske.

Na predstavljanju je najavljeno i centralno događanje povodom Svjetskog dana zaštite životinja koje će se održati u nedjelju, 11. listopada 2020. godine, u Verdijevoj ulici (kod HNK Ivana Zajca), u vremenu od 10:00 do 13:00 sati, a obuhvaća: predstavljanje rada KRAS-a i udruga za zaštitu životinja na području PGŽ-a, podjelu edukativnih letaka, predstavljanje dobre prakse na temu zaštite životinja – HOP trgovina za kućne ljubimce i Husse proizvođač kvalitetne hrane za kućne ljubimce, kviz KRAS-a namijenjen upoznavanju građanstva s KRAS-om i obvezama odgovornih vlasnika životinja, radionicu za djecu (izrada životinja origami tehnikom), savjetovanje o zdravlju pasa s veterinarom te fotokutak.

KRAS je radna skupina za zaštitu životinja osnovana pri Primorsko-goranskoj županiji , a bavi se koordinacijom u primjeni propisa i aktivnostima kojima se promovira zaštita životinja. U njegov rad su uključeni predstavnici institucija, udruga, skloništa za životinje i stručnjaka koji se bave životinjama kao i svi općine i gradovi s područja PGŽ-a.
Ravnateljica DV More Jasna Crnčić i Anja Babić iz GKRI iskazali su zadovoljstvo što su njihove ustanove uključene u projekt, naglasivši da je riječ o kvalitetnoj slikovnici koja na djeci primjeren način približava te ući o brizi i postupanju s izgubljenim životinjama.

Zamjenik župana Petar Mamula čestitao je autorima i ovom prilikom pozvao svih da se uključe u foto natječaj Primorsko-goranske županije čija je ovomjesečna tema “Šapicama po PGŽ”.