Polaganjem kamena temeljca, odnosno prekrivanjem svježim betonom dvaju metalnih tuljaca s poveljom o početku gradnje škole, kao i zajedničkom fotografijom te popisom svih današnjih učenika bašćanske područne škole svečano je obilježen začetak izgradnje tog važnog i dugo čekanog školskog objekta. U sad već ograđenom i za početak radova pripremljenom dvorištu više od stoljeća starog školskog zdanja, jučer je tako prigodnim slavljem i formalno otvoreno gradilište na kojemu će, do početka 2017. godine, biti podignuta nova školska zgrada zajedno s aneksom – školskom sportskom dvoranom za koju će se mjesta naći na prostoru dosadašnjeg školskog igrališta i susjednog parkića. Ni siječanjska studen ni vjetar koji su tijekom jučerašnje svečanosti šibali okupljene Bašćane i njihove uzvanike, nisu uspjeli skinuti osmjehe s lica malih otočana, osnovaca koji s nestrpljenjem iščekuju onaj »pravi« početak 12,5 milijuna kuna vrijednih radova, a još i više povratak na nastavu u svoju novu-staru školu koju će im, dok se ne izgradi nova, privremeno mijenjati dvjestotinjak metara udaljeno sloven
sko odmaralište.

Županov 10. kamen

– Velik je ovo dan za Bašku i Bašćane, jednako kao što je velik i važan dan i za sve nas u Županiji koji ovim projektom zaokružujemo niz ulaganja u unapređenje školstva otoka Krka i cijele županije, naglasio je župan Zlatko Komadina, podsjetivši da je PGŽ prije desetak godina upravo na Krku »zakotrljala« sustav sufinanciranja gradnje škola iz regionalnog i lokalnih proračuna. Nakon škole i dvorane u gradu Krku, školskog zdanja u Dobrinju te ulaganja u gradnju velebne školske sportske dvorane u Malinskoj, sad je napokon došao red i na Bašku, zaključio je Komadina, primijetivši da mu je ovo već deseti kamen-temeljac te vrste u karijeri. Ono što je važnije od te brojke jest činjenica da smo svaki takav kamen naposljetku, u zacrtanim rokovima, prekrili i krovom zbog čega ne sumnjam da će tako biti i ovog puta, završio je župan.

Po mjeri konzervatora

Bašćanski općinski načelnik Toni Juranić podsjetio je da Baška, kao kolijevka hrvatske kulture i pismenosti, zaslužuje školski objekt primjeren vremenu u kojem živimo, ne zaboravivši se zahvaliti Županiji na spremnosti da, zajedno s Općinom, preuzme odgovornost i financijski teret njegove izgradnje. A škola će, istaknuo je Juranić, zbog uvjeta postavljenih od predstavnika Konzervatorskog zavoda Rijeka, biti podignuta »iza« prepoznatljivih današnjih fasada tog stoljeće starog objekta. Podsjetimo, Općina Baška i PGŽ (koja je ujedno osnivač OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk kojoj pripada i PŠ Baška) još su 2008. godine pokrenule aktivnosti na realizaciji rekonstrukcije spomenute škole koje su se, što zbog financijskih ograničenja, što zbog potrebe prilagodbe projekata uvjetima konzervatora, otegle do lani kad je naposljetku projekt PŠ Baška »zaokružen« potpisivanjem ugovora između Općine i Županije, kojim je dogovoreno zajedničko financiranje u polovici potrebnog iznosa. Izgradnja škole je nakon provedenog je natječaja povjerena tvrtki GP Krk čija se ponuda, temljena na principu »ključ u ruke«, u konačnici pokazala značajno povoljnijom od prvotno planiranog projektantskog troškovnika kojim se predviđala cijena koštanja od čak 18 milijuna kuna.

Tekst: Mladen Trinajstić / Foto: Luka Tabako

»Vremenska kapsula«

Metalne tuljce s poveljom o izgradnji škole, kao i onaj koji će poslužiti kao svojevrsna »vremenska kapsula« bašćanskih osnovaca, u beton su, na mjestu gdje će niknuti školska dvorana, ubacili prvašići Lana Meri Matošić i Simon Budimilić kojima su, »uskačući« s lopatama, pomogli župan Komadina i načelnik Juranić. Prigodni program nastavljen je u slovenskom odmaralištu gdje se županijsko izalanstvo, kojeg su još činile i dožupanica Marina Medarić i pročelnica Edita Stilin, uvjerilo u razmjerno dobre uvjete u kojima će se do daljnjega odvijati nastava za osnovce s područja Baške, Jurandvora, Drage Bašćanske i Batomlja.

I oprema po fifti-fifti principu

Uz 12,5 milijuna kuna vrijedne radove koje će tijekom tri proračunske godine pokriti Županija i Općina Baška, isti su se upravni subjekti sporazumjeli i da će zajedničkim snagama, kad za to dođe vrijeme, po fifti-fifti principu »pokriti« i milijun kuna vrijedno opremanje bašćanske škole.

Komadina o omišaljskoj školi

Nezaobilazna tema o kojoj je župan jučer progovorio, bio je i njegov nedavni prijedlog ustroja nove mreže škola, točnije rečeno cijepanja krčke »mega-škole« na dvije kojima bi matice bile u Gradu Krku i Omišlju. – Svjestan sam da nekima »ne sjeda« moj prijedlog da središte one sjeverne škole bude Omišalj, kao i donekle očekivanih kritika koje, čujem, ovih dana dolaze iz Malinske, rekao je Komadina, naglasivši da ipak na tom prijedlogu kani ustrajati. Ići ću s njim pred Županijsku skupštinu pa ćemo vidjeti, zaključio je župan objasnivši, na naš upit, razloge koji su ga nagnali da Omišlju povjeri ulogu nove matične škole, unatoč činjenici da je ona u Malinskoj bitno veća.
– Prvi naš prijedlog Ministarstvu podrazumijevao je osnutak četiriju škola na otoku Krku, što nije dobilo zeleno svjetlo. Sad smo napokon dobili uvjeravanja da će nam nadležna tijela dozvoliti formiranje dviju matičnih škola, a Omišalj mi se, u odnosu na Malinsku, za formalni centar te ustanove učinio smislenijim i logičnijim u geografskom, povijesnom, ali i »višenacionalnom« smislu. Omišaljska je škola, nakon krčke, najstarija na otoku, a valjda su svima jasni i zemljopisni aspekti tog prijedloga. Omišlju u korist ide i argument višenacionalnog sastava njegova stanovništva te činjenica da upravo ondje obitava brojna romska zajednica. Sve to daje težinu prijedlogu o kojemu će na koncu odlučiti Skupština, zaključio je Komadina, dodavši da ne bježi od konstatacije da će odluka o ustroju nove krčke škole biti politička. A kakva bi drugo mogla biti odluka koju donosi Županijska skupština, upitao se, napomenuvši da veličina, odnosno broj polaznika neke škole nije najvažniji argument u odlučivanju koja će škola biti matična, a koja područna.