5L8A9727Polaganjem temeljnog kamena napokon se i u »stvarnost« počeo pretvarati dugo očekivan i najavljivan projekt rekonstrukcije Područne škole Baška i izgradnje nove školske sportske dvorane. Radovi koji bi trebali trajati do početka 2017. godine, za kada je najavljeno otvaranje nove školske zgrade i dvorane, pokrenuti su prošlog tjedna kad su, na prigodnoj svečanosti, prvašići Lana Meri Matošić i Simon Budimilić u svježi beton ubacili metalne tuljce s poveljom o izgradnji škole, kao i »vremenskom kapsulom« u kojoj se, uz ostalo, nalazila i zajednička fotografija 100. generacije bašćanskih osnovaca.

Staro pročelje

Prvašićima su tom prilikom u »odrađivanju prve faze betoniranja temelja« spremno ruku dali i župan Zlatko Komadina te općinski načelnik Toni Juranić. Tom je feštom tako napokon okončan dug i trnovit put zaokruženja financijske konstrukcije tog za Bašku i Bašćane prevažnog projekta, kojim će se na barem stotinu godina s dnevnog reda skinuti tematika ruiniranosti i derutnosti stoljeće starog školskog zdanja, zgrade koja je svojim konstruktivnim oštećenjima u jednom trenutku čak zaprijetila sigurnosti osnovaca i njihovih nastavnika. U sad već ograđenom gradilišnom kompleksu, istaknuo je načelnik Juranić, Općina Baška i PGŽ zajedničkim će ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna kuna u sljedeće dvije godine podići potpuno nov školski kompleks kojemu će poveznica s današnjom područnom školom ostati tek pročelje, odnosno fasadni dio unutar kojeg će se izgraditi potpuno nova višeetažna konstrukcija.

Financiranje fifti-fifti

Bašćanski načelnik, ne krijući zadovoljstvo početkom radova koje će slijedom odrađenog javnog natječaja obavljati otočna građevinska tvrtka »GP Krk«, naglasio je kako će tim činom Baška, kao kolijevka hrvatske kulture i pismenosti, napokon dobiti školski objekt primjeren vremenu u kojem živimo. Juranić, u rezimiranju svega što je proteklih godina činjeno u formalnom, ali i financijskom omogućavanju početka izgradnje nove škole i dvorane, nije zaboravio zahvaliti predstavnicima Primorsko-goranske županije koja je, kao osnivač otočne škole »Fran Krsto Frankopan« (a time i PŠ-a Baška) spremno na sebe preuzela teret financiranja tog projekta u polovici potrebnog iznosa. – Drugu polovicu će kroz tri proračunske godine »zatvoriti« lokalna samouprava, a po istom će se principu odvijati i opremanje škole i dvorane, koje ćemo također podijeliti sa županijskom vlašću – zaključio je Juranić.

Zadovoljstvo dolaskom građevinara školu i početkom radova tom su prilikom iskazali i župan Komadina, kao i Serđo Samblić, ravnatelj OŠ »Fran Krsto Frankopan«. Samblić se u ime svih bašćasnkih osnovaca i njihovih nastavnika na vrijednoj i važnoj pomoći u čim bezbolnijem »premošćivanju« vremena izgradnje nije zaboravio zahvaliti i čelništvu Murske Sobote, slovenske lokalne samouprave koja je Bašćanima spremno na korištenje ustupila prostor svog odmarališta u kojemu malim Bašćanima, zaključio je Samblić, uistinu ničeg ne manjka.

Tekst: Mladen Trinajstić / Foto: Luka Tabako